top of page
IMG_3954 (2).jpeg

Voeginstructie

  • Benodigdheden:

  • Voegmiddel

  • Bakje om in te mixen

  • Roerstokje

  • Water

  • Sponsje of voegrubber

  • Bescherming voor je werkoppervlak (bv kranten of vuilniszak)

  • Evt rubber handschoenen

  • Evt huishoudazijn


Zorg dat je werkstuk minimaal één dag heeft gedroogd en dat alle overtollige lijmresten zijn verwijderd. Bescherm de tafel dmv wat kranten of een (vuilnis)zak.

Maak je voeg aan met wat water in je bakje. Zorg ervoor dat je een beetje voegmiddel achter de hand houdt mocht je iets te veel water hebben gebruikt. Let op bij het mengen dat je niet te veel water tegelijk toevoegd, het wordt nml opeens een waterig papje. Je voegsel is goed als het de dikte heeft als pindakaas. Laat de voeg een minuut of 5 staan en roer het daarna nog een keer stevig door.

Dan is het tijd om de voeg aan te brengen op je mozaïekwerk. Schep een hoopje voegsel op je werk en smeer het mbv het sponsje of rubber in de voegen. Wees niet te zuinig, maar houdt  nog een beetje afgedekt voegsel achter voor evt later. Als alles gevuld is laat je het een minuut of 10 drogen. Check of je voeg goed genoeg is opgedroogd door het met je vinger aan te tippen. Blijft er voeg aan je vinger plakken, dan is de voeg nog niet goed genoeg gedroogd.

Wanneer het goed genoeg gedroogd is ga je je werk schoonmaken. Wrijf met keukenrol of een droge schone doek het overtollige voeg weg. Mochten er nog openingen tevoorschijn komen, vul het dan nog wat op met het achtergehouden voegsel. Als er een ophanggaatje in je werk zit, kan je het gaatje met een cocktailprikkertje vrij maken.

Ga verder met schoonmaken totdat je mozaïekwerk schoon is. Wanneer de voeg er nog niet zo gelijkmatig uit ziet kan je hem nog even sponzen met een lichtvochtige spons. Wanneer nodig kan je met een cocktailprikker de restjes weg peuteren. Wanneer alles goed genoeg schoon is laat je hem rusten tot de volgende dag.

Tijd voor de laatste poetsbeurt! Wrijf met een zachte droge doek de waas van je mozaïekwerk af. Voor wat extra glans kan je hem ook nog afnemen met huishoudazijn.


Voegtips:

Laat je mozaïekwerk rusten in een koele ruimte om barsten in je voegen te voorkomen.

Gebruik handschoenen om het uitdrogen van je handen te voorkomen.

Gooi de restanten van het voegen in de afvalbak en spoel zo min mogelijk door de gootsteen om verstoppingen te voorkomen.

bottom of page